De beeldengroep Trafficosaurus luminoso is op 25 april 2011 zonder vergunning op de rotonde bij de LUMC-parkeergarage neergezet. Gelijk daarmee is een online enquete gestart. Dit laatste maakt het project uniek.

foto James van den Ende


juni 2011 – Het publiek wordt direct gevraagd hun mening over het kunstwerk te geven; een manier van participatie die buiten de kunst zeer gebruikelijk is geworden de laatste jaren. Voor kunst in de openbare ruimte is deze benadering nieuw en vooruitstrevend.

De resultaten van de eerste twee maanden zijn overweldigend positief. 95 procent is ‘voor’. In vier weken heeft de Trafficosaurus bijna 1000 Facebook-vrienden, vele Twitter-volgers en duizenden Google-resultaten, en daarnaast YouTube-, tv- en radio-reportages op zijn naam staan. De aantallen groeien nog dagelijks, en de enquete loopt nog tot 1 september.

Er vanuitgaand dat deze trend zich doorzet geloven wij dat de pure kwantiteit aan positieve reacties de gemeente moeten overtuigen van het belang van een permanent verblijf op deze rotonde. Een ander besluit zou haaks staan op de Leidse kunst- en cultuurvisie. Dit kan het moment zijn waarop Leiden landelijk laat zien dat zij zich sterk maakt voor ondernemerschap, het experiment niet schuwt en luistert naar haar burgers.

 

November 2011 – gesprek met wethouder cultuur JJ de Haan. Uitkomst is toezegging behoud van de Trafficosaurus

Januari 2012 – aanvraag vergunningen voor rotonde Darwinweg – 300 meter verder tussen Naturalis en de Hogeschool –  met licht en tot oktober 2013.

 

 

 

 Posted by on April 25, 2011